Σημείωση! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies

Παρακαλώ πατήστε I understand Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώ

Το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του, δημιούργησε την τρέχουσα σελίδα με σκοπό να ενημερώσει, διευκολύνει και πληροφορήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου. 

Για συνέχεια στην πλοήγηση στην ιστοσελίδα, παρακαλώ πατήστε Κατανοώ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας

 

Το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας λειτουργεί από το 1865. Όπως μαρτυρεί και το όνομά του, ήταν το πρώτο και, έως το 1923, το μοναδικό Γυμνάσιο αρρένων της Κέρκυρας.

Από το 1865 και έως τον καταστροφικό εμπρησμό από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβρη του 1943, το 1ο Γυμνάσιο στεγαζόταν στο κτίριο των βενετικών στρατώνων Γριμάνι, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.  Μετά την καταστροφή του κτιρίου από την πυρκαγιά, το 1ο Γυμνάσιο μεταφέρθηκε στο κτίριο όπου μέχρι σήμερα στεγάζεται.

Για την ιστορία του κτιρίου αυτού λίγα πράγματα είναι εξακριβωμένα, δεδομένου ότι κτίστηκε μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και τα αρχεία των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους έχουν δυστυχώς καταστραφεί. Γνωρίζουμε πάντως ότι χτίστηκε τη δεκαετία του 1890 από την μεγάλη εθνική ευεργέτιδα, Πολύμνια Σκαραμαγκά. Η Πολύμνια βρέθηκε στην Κέρκυρα, επειδή η μητέρα της είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον αδελφό του Ιάκωβου Πολυλά, Αντώνιο Πολυλά.  Ανιψιός της Πολύμνιας ήταν ο LucaBimbeli, που έχτισε το Καστέλο Bimbeli

Το αρχοντικό της Πολύμνιας Σκαραμαγκά μετά το θάνατό της, το 1922, έγινε  ιταλική ιδιοκτησία και σ’ αυτό στεγάστηκε η «Ιταλική σχολή μέσης εκπαίδευσης» που λειτουργούσε τότε στην Κέρκυρα, υπό την διεύθυνση ενός ιταλικού τάγματος μοναχών. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ιταλικές ιδιοκτησίες στην Κέρκυρα δημεύτηκαν και έτσι το κτίριο πέρασε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και έκτοτε στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου τα υπόγεια του σχολείου μας χρησίμευσαν ως καταφύγια, όπου οι κάτοικοι της γύρω περιοχής προστατεύονταν από τους βομβαρδισμούς. Επίσης αμέσως μετά τον πόλεμο, στο υπόγειο στεγαζόταν το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και στη συνέχεια η Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας.

Από το 1ο Γυμνάσιο αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες που διέπρεψαν στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι.  

  1. Ο Παναγής Λεκατσάς, διαπρεπής Έλληνας φιλόλογος και από τους θεμελιωτές της θρησκειολογίας και εθνολογίας στην Ελλάδα.
  2. Ο Κωνσταντίνος Γρόλιος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Λατινικών στο Α.Π.Θ.
  3. Ο Θεόδωρος Ζουπάνος, καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Διευθυντής Ευρώπης του Ο.Η.Ε.
  4. Ο Νίκος Μεταλληνός, καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά, βραβευμένος από τον ΟΗΕ για τις μελέτες του για την τηλεόραση.
  5. Ο δρ. Κωνσταντίνος Τσούτσης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γαλλίας.
  6. Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο.
  7. Ο Γιώργος Αθανάσαινας, νευρολόγος-ψυχίατρος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροναυτικής και Διαστήματος  της Βόννης και συγγραφέας πλήθους βιβλίων.